Інжир

Інжир - листопадне невелике дерево або крупний чагарник родини тутових, до 10-12 м у висоту. Листя велике, до 20см в довжину, розділені на 3-7 частин, з хвилястими краями, чергові. Плоди округлі або грушоподібні, від 2 до 8 см в діаметрі, вагою від 30 до 150г. Забарвлення (від білого до темно-фіолетового) стиглого плоду залежить від виду і сорту. Завдяки своїм смаковим якостям та поживній цінності, інжир став чи не самою популярною плодовою культурою. На даний момент існують тисячі сортів інжиру, які відрізняються врожайністю, морозостійкістю, способом запилення, строком визрівання, формою і розміром плодів. Деякі сорти дають 2-3 врожаї на рік.

Інжир вважається однією із перших одомашнених культур. Археологічні данні говорять про більш ніж 11 тисячолітню культивацію інжиру людиною, головним чином в субтропічних широтах. Мешканці країн Середземного моря цінують плоди інжиру за його надзвичайно поживність.

В 100г плоду в середньому міститься:

  • 250 кілокалорій
  • 63 г вуглеводів
  • 47 г цукру
  • 9.8 г клітковини
  • 0.9 г жирів
  • 3.3 г білків
  • 0.08 мг вітаміну B1
  • 0.08 мг вітаміну B2
  • 0.6 мг вітаміну B3
  • 0.43 мг вітаміну B5
  • 0.1 мг вітаміну B6
  • 1.2 мг вітаміну C
  • 162 мг кальцію
  • 2 мг заліза
  • 68 мг магнію
  • 67 мг фосфору
  • 680 мг калію
  • 0.55 мг цинку

Інжир. Деякі природні види

Інжир афганський (var. afganica),
Інжир наскальний (var. rupestris),
Інжир колхідський (var. colchica),
Інжир хіркана (var. hyrcana).

Інжир. Мої фото

інжир Кадота
інжир білий адріатичний
ficus carica
інжир чорний
інжир
інжир

Інжир. Розмноження

Зазвичай розмножується живцюванням. Рідше насінням або відводками. Інжир, вирощений з насіння, плодоносить на 3-5 рік, з живця - на 2-3 рік. В період вегетації потребує постійно високою вологості ґрунту. Для достигання плодів необхідне інтенсивне освітлення.

В догляді інжир не складний. Росте швидко. У деяких сортів літній приріст може перевищувати 1.5 метри. Тому для формування крони пагони краще прищипувати, коли ті стають занадто довгими. Добре вдається як у відкритому ґрунті, так і як горщикова культура. Інжир культура листопадна. При вирощуванні в закритому ґрунті, бажана прохолодна зимівля. До ґрунту не вибагливий. Стійкий до засухи та морозів (без шкоди переносить тимчасові заморозки до мінус 10С, деякі сорти до мінус 20С). Відноситься до 7 кліматичної зони (в умовах відкритого ґрунту центральної України потрібно обов’язково укривати на зиму). За доброго догляду майже не уражується шкідниками та хворобами.

Інжир. Сорти

Далматський
Білий адріатичний
Італійський чорний
Італійський білий
Жовтий гігантський
Кадота
Бланш
Чапла

Автор: Чекушкін Євген
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права.

Читати інші статті     Прокоментувати на форумі